ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
Wijn geschiedenisWijn kennis

Een klein stukje geschiedenis

Al vanaf 5000 jaar v.Chr. drinkt de mens al wijn. Het is waarschijnlijk een herder geweest, die op de berg Ararat in de Kaukasus, de eerste druiven plukte. De geiten aten de loten, waardoor er volle druiventrossen konden groeien. De herder perste vervolgens de druiven in een ton. De geperste druiven gingen gisten en zo ontstond er een alcoholische drank die we wijn noemen.

In de loop van de volgende eeuwen verspreidde de wijn zich in alle richtingen. Door handel met naburige landen Libanon en Palestina verspreidde de kennis van de wijnbouw zich. Zodoende kwam deze in het oude Egypte terecht z'n 3000 jaar v.Chr.. Circa 2000 jaar v.Chr. bereikte de druivenstok Griekenland. Ook in Gallië, een deel van Frankrijk, Italië en Spanje raakte de wijnbouw bekend. In de tijd dat Caesar Gallië bezette, zijn eerste wijngaarden aangelegd. De Galliërs ontwikkelden zich snel tot uitstekende wijnbouwers. Zij sloegen de wijn in eikenhouten vaten op. In die tijd maakten de Grieken en Romeinen ook nog gebruik van lederen zakken en amphora's, amforen waren kruiken in aardewerk die gebruikt werden om graan of vloeistoffen in te bewaren.

Omdat een amfora te poreus was om wijn in te bewaren werd er hars aan de wijn toegevoegd, omdat hars de houdbaarheid van wijn kennelijk verbeterde bleven de Griekse wijnbouwers hars aan hun wijnen toevoegen. De Retsina was de meest bekende Griekse wijn en wordt nog altijd gemaakt. Een andere reden voor de toevoeging van hars die genoemd wordt, is dat mensen aan de harssmaak gewend zouden zijn geraakt, en deze anders zouden gaan missen. Vanaf 1980 werden moderne vinificatie methoden in Griekenland geïntroduceerd en appellations contrôlées ingevoerd.

De oude Grieken dronken hun wijn verdund met water, en gebruikten daarvoor een drinkschaal (kylix). Tot in de 17e eeuw werd hoofdzakelijk jonge wijn gedronken. Door het gebruik van kurk werd het daarna mogelijk wijn langer in flessen te bewaren.

In de periode vanaf 1864 werden duizenden hectaren wijngaarden in Frankrijk vernield door de druifluis (Phylloxera vastatrix). Het onderzoek van Louis Pasteur naar de oorzaken van ziekten van wijn en de methode om wijn te bewaren legde de grondslag voor de oenologie. De Franse wijnbouw werd gered door Europese druivensoorten te enten op Amerikaanse stammen die resistent waren voor de vraatzucht van de druifluis. De Amerikaanse variant bleek namelijk in staat om opnieuw wortelpunten aan te groeien.

Vanuit Frankrijk verspreidde de wijn zich verder over de wereld. We kennen nu ook wijnen uit Zuid-Afrika,Australië, Argentinië, Chilli en de Verenigde Staten. Ook komen er steeds meer wijnen uit de gebieden als Bulgarije, Hongarije en Roemenië op de markt

 :