ontdekhoreca.nl
Restaurants, Hotels, Scholing, Recepten, Groothandelaren. Dit is een kleine greep uit wat deze site u te bieden heeft. Nederlands  Engels 
Home
 Agenda   Sint de film   Forum   Partners   Nieuwsbrief   Nieuws   Winkel 
WijnbouwVan wijnstok tot wijn

Wijnbouw

Wijnbouw ligt geheel aan landbouwmethoden dat op het kweken van wijnplanten, het oogsten van de wijndruiven en daar door middel van persing, gisting en botteling bereiden van wijn. Wijnbouw wordt gepleegd door coŲperaties van wijnboeren in landen die het geschikte klimaat hebben voor het plegen van wijnbouw.

De Vitis vinifera(wijnstok) is de wingerdsoort die druiven kan produceren, maar kan niet zonder de zorg van de wijnbouwer. Door zijn vakmanschap kan de wijnstok goede druiven leveren.

Voor de groei is een gematigd klimaat met veel zon nodig. Ook de voedingsbodem is van grote invloed op de groei van de wijnstok. De beste grond voor de wijstok is een arme grond met kalk, kiezel, graniet en/of leisteen. De grond moet een losse bovenlaag hebben van b.v. kiezel. Deze neemt overdag de warmte van de zon op en geeft 's nachts de warmte weer af aan de grond. De winters mogen dus niet te streng zijn. De wijngaard behoeft een ligging op de zuidhelling, de druiven krijgen daar de meeste zon en kunnen ze beter rijpen.

De groei van een wijnstok door het jaar heen

Van Januari tot April In deze periode houden de wijnstokken hun winterslaap en worden de wijnstokken gesnoeid. De overblijvende takken worden hierdoor sterker. Ze krijgen trossen die grotere druiven bevatten, regelmatiger rijpen en sappiger zijn. In Maart beginnen de wijnranken te botten, dit wil zeggen dat de nieuwe groei begint. De wijnbouwer bindt de takken op, zodat de jonge blaadjes veel zonlicht kunnen opvangen.

Van Mei tot September In mei veschijnen de bloemknoppen. De groei gaat door en de bloemknoppen komen uit en ontwikkelen zich. De bloemknoppen zullen komen nu op kleur en worden rijp. De wijnbouwer is tot aan de pluk alleen maar bezig met het verwijderen van onkruid en het bestrijden van ongedierte. Ongeveer 100 dagen na de bloei in Mei kan men gaan oogsten. De rijpheid van de druif bepaalt het moment van oogsten.

Van Oktober tot DecemberEen droge warme herft is voor de druiven van groot belang. Het plukken vindt plaats van eind September tot ver in Oktober voor de gewone wijnen. Hoe langer de druiven kunnen narijpen hoe zoeter de druiven worden.
Voor de zoetere wijnen vindt de pluk zelfs tot in December plaats. De druiven die men dan plukt, zijn meestal aangetast door een schimmel. Deze veroorzaakt een gedeeltelijke uitdroging van de druif. Daardoor ontstaat een zeer hoog suikergehalte in de druif. De naam van deze schimmel is Grauwe schimmel of Botrytis Cinerea. Het proces van de op deze wijze verkregen druiven noemen we de edele rotting. In Frankrijk heet dat pouriture noble (nobele rotting) en in Duitsland edelfäule (edele verwelking).

Soorten wijn Afhankelijk van de gebruikte soort druif of van het productieproces ontstaan er verschillende soorten wijn.

 • Rode wijn wordt verkregen uit de most van de blauwe druiven, waarbij de schillen meegisten.
 • Witte wijn wordt vekregen uit het sap van witte en/of blauwe druiven.
 • Rosé wijn wordt op verschillende manieren gemaakt. Meestal laat men de schillen van de blauwe druiven kort meegisten tot de gewenste kleur is verkregen.
 • Mousserende wijn bevat naast alcohol ook het koolzuurgas dat bij het gistingsproces is ontstaan.
 • Likeurwijn is een zéér zoete wijn.
 • Versterkte wijn is wijn waaraan wijnalcohol is toegevoegt.
 • Alcoholhoudende dranken die op dezelfde wijze zijn bereid van andere vruchten dan druiven, krijgen een toevoeging op de naam wijn of een andere benaming.
  Bijvoorbeeld:

 • vruchtenwijn is gemaakt van diverse vruchten.
 • Bessenwijn is gemaakt van bessen.
 • Cider is wijn gemaakt van appels.
 •  :